9. Bananer har eget skal, skippa påsen

Om du måste ta en påse, knyt då inte knuten så hårt så kan du använda påsen igen. På detta sätt värnar du om miljön och slipper köpa fryspåsar.

När du handlar frukt och grönsaker i din matvaruaffär, försök då att ta så få extra påsar som möjligt. Om du köper ett knippe bananer eller en vitlök, skippa påsen. Vid tillverkningen av traditionella påsar används fossila bränslen och farliga kemikalier. En minskad förbrukning av plastpåsar minskar den negativa påverkan på miljön. Det antas idag att vi i världen använder ca 1000 miljarder plastpåsar per år och att varje påse används tolv minuter i snitt. Stora berg av plast har kommit att samlas på våra hav där de giftiga ämnen som finns i plasten frigörs och sprids.

 


Tänk till en extra gång innan du tar en påse! Ta gärna mig dig tygpåsen när du går och handlar, eller återanvänd en gammal plastpåse att bära hem dina matvaror i.

Källor: http://hd.se/mer/2008/10/13/hur-laenge-lever-en-plastpaase/http://tantekologisk.wordpress.com/2009/08/17/miljobov-fruktpasen/http://www.slv.se/upload/dokument/rapporter/mat_miljo/2011_livsmedelsverket_18_klimatpaverkan_energianvandning_livsmedelsforpackningar.pdf

Bildkälla: http://rodeo.net/agnes-b/2009/11/trash-vortex/

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0