8. Upptäck vegetariska alternativ

Om vi drog ner på vår köttkonsumtion skulle detta påverka miljön och klimatet positivt. Uppfödning av djur kräver betydligt mindre energi än odling av spannmål, grönsaker och frukt.

Konsumtionen av kött i Sverige har ökat med ca 40% de senaste 20 åren och idag konsumerar en genomsnitts svensk ca 85 kg kött årligen. 70% av Sveriges åkermark utnyttjas för odling av djurfoder. Om vi drog ner på vår köttkonsumtion skulle detta ha en postitiv påverkan för både miljön och klimatet. När vi dock väljer att äta kött är kravmärkt eller ekologiskt ett bra val. Studier har visat att djur som får beta fritt på hagmarker mår bättre och köttet blir av högre kvalitet. Vidare berikar djur som betar fritt i hagar den biologiska mångfalden. Det har bevisats att det i och omkring ett ekologiskt jordbruk finns ca 30% fler växt-, fågel och- insektsarter än vid konventionell djuruppfödning. Gris och fågel är mer energikrävande än naturbetande lamm och nöt. Detta i och med att gris och fågel endast föds upp på industriellt framställt foder.


Källor: http://www.naturskyddsforeningen.se/upload/Foreningsdokument/Broschyrer/broschyr_jordbruk_kott.pdf, http://www.medvetenkonsumtion.org/rad-och-tips/mat/kott/miljopaverkan-kott, http://www.wwf.se/source.php/1120392/Bete%20och%20vallfoder%20ger%20nyttigare%20kott-SLU.pdf

Bildkälla: http://ekologiskakocken.blogspot.com/2010/07/ekologisk-mat-nyttigare.html

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0