5. Ris har tre gånger så stor klimatpåverkan som potatis och spannmål

Ris är den basföda som har störst inverkan på växthuseffekten och klimatförändringarna eftersom det bildas metangas när ris odlas. Välj hellre potatis och spannmål.

Det bildas metangas när biologiskt material bryts ned bakteriellt under syrefria förhållanden vilket sker när risodlingarna bevattnas på det sätt som de gör. 80% av världens risodlingar är vattendränkta dammar där stora mängder metangas frigörs. Odlingarna vattendränks då de på så sätt ger tre gånger högre skörd än odlingar i torra marker. Metangas är efter koldioxid den växthusgas som har störst påverkan på klimatförändringarna. Idag beräknas metanet står för 15% av växthuseffekten. Metangasen binder värme 23 gånger effektivare än koldioxid, men har kortare livslängd. Eftersom det mesta riset odlas i Asien så bidrar riset negativt till klimatpåverkan genom de långa transporter som krävs för att transportera riset till exempelvis Sverige. Byt gärna ut riset mot matvete, bulgur eller liknande, så minskar du din negativa påverkan på klimatet.


Källor: http://www.medvetenkonsumtion.org/rad-och-tips/mat/potatis-ris-spannmalhttp://ec.europa.eu/clima/sites/campaign/pdf/gases_sv.pdf,
http://www.naturskyddsforeningen.se/upload/Foreningsdokument/Faktadokument/Fakta_mat_for_battre_klimat.pdf

Bildkälla: http://blogg.passagen.se/matfrisk/?cat=Allm%C3%A4nt&date=201003

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0